Gebruiksomgeving‎ > ‎

Grafisch

Wat is een grafische gebruiksomgeving ?

De grafische gebruiksomgeving (Engels afkorting: GUI) is een grafische schil voor "muis" gebruikers. Deze gebruiksomgeving wordt ook soms "grafisch besturingssysteem" genoemd. Het is te vergelijken met Windows van Microsoft. 

In een grafische gebruiksomgeving mag het toetsenbord óók nog gebruikt worden en is vaak zelfs onmisbaar, bijvoorbeeld bij het invoeren van een wachtwoord of bij het het schrijven van een email bericht.

Een muis is een aanwijsapparaat met drukknoppen en meestal een rolwieltje. Er zijn alternatieven voor de muis, zoals een aanraakscherm (mits de grafische schil het reeds ondersteunt). Het een sluit het ander overigens niet uit. U kunt vaak zowel de muis, het aanraakscherm en het toetsenbord gebruiken.

Voorbeelden van grafische schillen zijn GNOME en KDE

GNOME is een vrije, gebruikersvriendelijke, krachtige en toegankelijke grafische werkomgeving voor de besturingssystemen die tot de Unix-familie behoren, zoals Linux en BSD. GNOME is een acroniem dat staat voor GNU Network Object Model Environment. GNOME omvat zowel een werkomgeving als een ontwikkelplatform.

KDE (K Desktop Environment) is een vrije grafische gebruikersomgeving en raamwerk gebouwd op Trolltechs Qt-toolkit voor GNU/Linux en andere Unix-achtige besturingssystemen. KDE voorziet in de behoefte aan een makkelijk te gebruiken omgeving voor Unix-werkstations, te vergelijken met de gebruikersomgevingen onder Mac OS X en Windows.


Bronnen op het web:


Comments